vineri , iulie 12 2024
Breaking News
Home / Casa si Gradina / Instalatii Electrice Fotovoltaice

Instalatii Electrice Fotovoltaice

Informatii utile despre instalatii electrice fotovoltaice si componentele sistemului fotovoltaic

In momentul in care vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, se stie ca acestea ofera o serie de avantaje remarcabile. Dar, pana sa discutam despre acestea, trebuie sa trecem in revista componentele principale ale unui sistem fotovoltaic.

Instalatii electrice fotovoltaice si componentele sistemului

Principalele componente ale unui sistem fotovoltaic sunt:

1. Module fotovoltaice

Este important de precizat faptul ca un sistem fotovoltaic capteaza energia radiata de soare datorita utilizarii unor componente speciale numite module fotovoltaice. Acestea sunt capabile sa produca energie electrica atunci cand sunt lovite de lumina soarelui.

2. Structuri de sustinere ale modulelor

Instalatii Electrice FotovoltaiceAceste structuri sustin modulele prin fixarea lor pe acoperis. In cazul acoperisurilor plate exista structuri de sustinere care pot modifica si orientarea panourilor, optimizand expunerea acestora prin inclinarea lor spre razele soarelui.

3. Invertor

Acesta este dispozitivul electronic care transforma energia produsa de module (asa-numita curent continuu – DC) in tipul de energie utilizata de utilizatorii rezidentiali sau industriali (asa-numitul curent alternativ – AC).

Pentru o mai mare siguranta a sistemului, invertoarele au si dispozitive de protectie care le determina oprirea in cazul unei caderi de curent sau a unei perturbari a retelei.

4. Cabluri electrice

Atunci cand vine vorba despre cabluri electrice in acest context, acestea sunt cablurile care transporta energia de la sistem la utilizatori. Atunci cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, precizzam faptul ca acestea au si componente suplimentare care contribuie la imbunatatirea eficientei. Acestea devin din ce in ce mai raspandite si includ:

1. Un sistem de monitorizare

Acesta permite monitorizarea de la distanta a sistemelor fotovoltaice, productia si consumul de energie, precum si verificarea starii invertorului.

2. Stocarea energiei

Acesta este un sistem inovator care permite utilizatorilor sa imbunatateasca eficienta sistemelor lor solare fotovoltaice prin stocarea energiei produse in timpul zilei pentru a o utiliza mai tarziu, atunci cand sistemul nu produce energie.

Procedand astfel, utilizatorii isi pot maximiza consumul de energie produsa de sistemul lor fotovoltaic fara a fi nevoiti sa-si modifice obiceiurile de consum.

Diferenta dintre instalatiile electrice fotovoltaice si cele rezidentiale

Atunci cand vine vorba despre instalatii electrice fotovoltaice, acestea pot fi folosite atat pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor, cat si a cladirilor comerciale sau industriale. Acestea sunt diferentiate de cativa factori pe care ii enumeram in cele ce urmeaza:

1. Dimensiune

Un panou rezidential este de obicei mai mic si va genera mai putina energie, deoarece deserveste mai putini oameni. Un panou mediu pentru casa va avea 72 de celule, in timp ce un panou comercial va fi mai larg si va avea 96 de celule.

Pretul unui panou este calculat in functie de cantitatea de putere pe care o produce, si nu de dimensiunea acestuia. Deci, un sistem de 10 kWh pentru o casa va costa la fel ca unul de aceeasi putere pentru o afacere.

2. Eficienta

Deoarece panourile industriale sunt mai mari decat cele rezidentiale, sunt mai eficiente in producerea de energie. Panourile solare industriale au o eficienta de 20%, ceea ce le face cu aproximativ 2% mai eficiente decat panourile rezidentiale.

3. Instalare

Instalarea panourilor solare industriale dureaza de obicei mai mult din cauza complexitatii lor mai mari. Poate dura de la o saptamana pana la o luna. Instalarea panourilor solare rezidentiale dureaza in general una sau doua zile.

4. Culoare

Panourile solare vin acum in multe culori, dar sunt mai putin eficiente decat culorile standard albastru si negru. In general, sistemele de panouri solare industriale sunt negre cu un suport alb, iar clientii rezidentiali au ales panouri negre pe un suport negru.

Check Also

Termopane Salamander Brasov

Termopane Salamander Brasov

De unde putem cumpara termopane Salamander Brasov? Usile si ferestrele termopane Salamander Brasov pot reprezenta …

Close